Haar uitval door chemotherapie

 
Laura van den BergDoor Laura van den Berg 5 jaar geleden2 reacties
Home  /  Geen categorie  /  Haar uitval door chemotherapie

Haar uitval ten gevolge van chemotherapie

Dit is voor mij een speciaal en vaak besproken onderwerp.
Veel klanten komen naar onze haarwerksalon om een haarwerk of mutsjes en sjaals uit te zoeken, omdat zij hun haar gaan verliezen ten gevolge van chemo therapie.
Iedere dag komt dan ook 1 of meer keer de vraag; “wanneer zal mijn haar uit gaan vallen en hoe gaat dat dan?”
Toen ik het afgelopen week, ook weer over het verloop van de haaruitval had, met een klant en haar zus (die met haar mee gekomen was). Bedacht ik me dat dit toch echt wel een terecht onderwerp is voor een nieuwe blog…

Tijdens het informatie gesprek in het ziekenhuis kan de oncologisch verpleegkundige of oncoloog, goed aangeven óf het haar uit gaat vallen en binnen welk tijdsbestek dit zou kunnen beginnen.
Onze ervaring is dat meestal tussen de 10e en de 21e dag ná de 1e chemobehandeling het haar kan gaan uitvallen. Wat daarop van invloed kan zijn, is het voortraject wat klanten al achter de rug hebben. Begin je direct met een chemotherapie of heb je al een periode van bestraling gehad? Hoe is je weerstand? Misschien heb je al een chemotherapie behandeling gehad in tabletvorm? Hoe is überhaupt de conditie van je haar? Wil je je haar proberen te behouden d.m.v. de cold-cap tijdens je de chemotherapie? (daarover een volgende blog)
Maar wat vooral van invloed is, de samenstelling van ‘jouw’ chemotherapie!
De oncoloog maakt een therapie op maat, met de juiste medicatie die voor ‘jouw’ kankersoort het beste werken. Daar zitten verschillende bijwerkingen aan vast. Deze worden besproken tijdens het informatie gesprek met de oncologisch verpleegkundige, voorafgaand aan de behandeling.
Als aangegeven wordt dat het haar uit kan gaan vallen, wordt meestal geadviseerd contact op te nemen met een haarwerksalon. Je krijgt dan ook een verwijsbrief mee voor een pruik en/ of hoofdhuidbedekking

In onze salon vinden we het prettig als je voor de 1e chemobehandeling langs bent geweest om e.e.a. door te spreken, zodat we een haarwerk kunnen vinden wat lijkt op je eigen haar.Het haarwerk staat dan al voor je klaar, vóórdat de haaruitval begint.

Als de haaruitval begint, kondigt dit zich vaak van tevoren al aan. Het haar wordt futloos en de glans verdwijnt. Het volume wordt minder en als je het in model gebracht hebt, zakt het binnen no time weer in elkaar. Veel mensen krijgen op een gegeven moment last van haarpijn. Dit geeft een beurs gevoel op een deel van het hoofd. Vaak hoor ik de omschrijving, ‘alsof je de hele dag een staart in heb gehad en ’s avonds het elastiekje er uit haalt’.
Je kan merken dat je al wat meer losse haren op je kussen of kleding hebt. Dát is meestal het begin van de haaruitval. Ook kan je tijdens het douchen ineens wat meer haar aan je handen hebben.
Het is dus een haar uitval die geleidelijk begint en steeds meer wordt! Geen plukken die met bossen tegelijk uitvallen als je ze vastpakt! Als je je handen door je haar haalt zitten er telkens haren tussen je vingers en dat worden er steeds meer.
Ik hoor regelmatig dat mensen verwachten dat je een pluk vast pakt en dat die in 1 keer los laat en daardoor meteen een kale plek geeft. Het wordt op die manier vaak in beeld gebracht in films e.d. Tja, daar willen ze het extra dramatisch laten lijken, maar neem van mij aan, zó gaat het echt niet!
Het enige waar je rekening mee moet houden is; als het begint… stopt het niet meer. Het wordt alleen maar steeds meer.
Je moet voor jezelf bedenken of je je haar al kort wilt laten maken zodra je merkt dat het haar begint uit te vallen. Dit is precies wat de meeste klanten doen, maar er zijn er ook die écht door die enorme uitval van haar ‘heen gaan’. Iedereen doet het op zijn eigen manier… Het allerbelangrijkste vind ik, dat je voor zelf bepaalt wanneer je gevoelsmatig er klaar voor bent, om je haar kort te laten maken.

Zelf geven wij het advies, de salon te bellen als onze klanten merken dat de haaruitval begonnen is. We maken dan een afspraak om het haar dan kort te maken. Zo’n 0,5 cm. We doen dit met een tondeuse. Zo blijft er toch nog wel een klein beetje haar op het hoofd staan, wat je in de loop van de tijd wegwast en je hoofd steeds een beetje kaler wordt. Voor de meesten is dit een goede manier en ik vind dit al heftig genoeg. Het hele hoofd in 1 keer helemaal kaal maken vind ik confronterend én niet nodig. Daarbij groeit het haar nog een beetje door. Het laatste beetje haar is makkelijker te verwijderen (eraf te wrijven na het wassen) als er nog wat op het hoofd staat.
Al het haar er helemaal af halen wil nog wel eens voor irritatie zorgen, soms kunnen stukjes haar achterblijven in de haarschacht en daardoor kleine ontstekingen veroorzaken. Dat is nu precies wat we niet willen! In de salon wassen we de hoofdhuid extra uitgebreid nadat het haar eraf is. Daarna maken we het haarwerk in model en gaan klanten zoveel mogelijk als zichzelf bij ons de deur uit.

Let op bij lang haar! Als dit al behoorlijk uitvalt en je bedenkt dat het lekker fris voelt om het nog even wassen. De haarschubjes gaan openstaan als het haar nat wordt. Door dat het haar steeds losser in de hoofdhuid ligt, sluiten de schubben niet meer als het haar weer droogt. Het haar kan dus enorm in elkaar gaan zitten als of het vilt is! Er ontstaat dan een pakketje haar wat compleet in de knoop zit en nooit meer uit elkaar te krijgen is!
Heb je lang haar en valt het al behoorlijk uit? Draag het dan in een vlecht of in een staart. Doe er zo min mogelijk mee en was het niet meer voordat het haar eraf is.

Ik hoop dat ik hiermee wat meer duidelijkheid heb gegeven over de manier waarop de haaruitval n.a.v. chemotherapie verloopt. Als jullie hierover vragen of opmerkingen hebben, dan hoor ik deze natuurlijk graag!

 

Blog groetjeshaarw

Categorie:
  Geen categorie
dit bericht was gedeeld: 0 keer
 000

2 reacties

  • Avatar Leny van den Berg says:

    Heel mooi en begrijpelijk te lezen Laura.

  • Avatar Ank van der Linde says:

    Laura, mijn complimenten voor je verhaal! Als ‘ ervaringsdeskundige’ kan ik vertellen dat het klopt als een bus! Eigenlijk vond ik de laatste keer de 0,5 cm wat aan de lange kant, maar dat is persoonlijk. Lieve groetjes, Ank

Reageer

Je e-mailadres zal niet gepubliceerd worden