Skip to main content

Frontale Fibroserende Alopecia

Wat is er met mijn haar aan de hand???

Plotseling valt het je op….

Is de voorcontour van je haar nou dunner aan het worden? Je ziet het ineens op foto’s, of voelt het aan het koude gevoel door de wind of van de buitentemperatuur. De hoofdhuid jeukt soms ook een beetje of is wat gevoelig. Zitten er nou allemaal kleine rode vlekjes/ bultjes aan de haargrens? De huid voelt wat bobbelig aan en is wat is onrustig.

Je vraagt je af wat dit nu is?

Zien anderen het ook? Valt het op? Is het een heel groot verschil met hoe het was? En…. Komt ‘t haar wel terug?! De huid waar het haar weg is lijkt glimmend en glad… Wat is dit?

Is het bovenstaande herkenbaar?

Welkom op ons stukje website speciaal over Frontale Fibroserende Alopecia.

Zo’n 10 jaar geleden was het bovenstaande verhaal iets wat we een aantal keer per jaar hoorden van nieuwe klanten, in onze haarwerksalon. Zij kwamen bij ons, met de vraag of wij hier een oplossing voor hadden? De afgelopen jaren werden dit steeds meer klanten die met deze vraag bij ons in de salon kwamen en zo is onze interesse ontstaan, om zoveel mogelijk te weten over deze vorm van haaruitval.

Zo veel mogelijk weten, hoor ik je denken?

“Ik kan er niet zoveel over vinden en de huisarts en dermatoloog hadden ook niet zoveel opties”, áls je daar al geweest bent. Dat klopt, er is nog niet heel veel duidelijk over deze vorm van Alopecia.

Het wordt in ieder geval Frontale Fibroserende Alopecia genoemd:

Frontalis = De voorrand van haarcontour
Fibrose = Leidt tot het verlies van de huidstructuur en uiteindelijk tot verlittekening van de hoofdhuid.
Alopecia = Haaruitval.

Frontale Fibroserende Alopecia behoort tot de auto immuunziekten. Het belangrijkste kenmerk van FFA is een duidelijk aangedane huid van de voorste haargrens, de slapen en in veel gevallen ook de wenkbrauwen. De haargrens beweegt zich in de loop der tijd in een strakke lijn naar achteren, het haar valt uit, waardoor een steeds groter deel van de hoofdhuid zichtbaar wordt.

Deze vorm van haaruitval valt onder de haaraandoeningen waarvan de exacte oorzaak, het ontstaan en het verloop niet helemaal duidelijk is.

Er zijn wel wat medische artikelen te vinden op het internet en er zijn een aantal dermatologen/ artsen die zich hier meer in verdiepen. Zij doen echt hun best een zo goed mogelijke oplossing te vinden m.b.t. behandelingen en medicatie. Maar een echt duidelijke oorzaak én vooral een middel om het te vertragen of te stoppen, dat is er tot op heden niet.

Wij doen er alles aan onze kennis over FFA up to date te houden en onze klanten zo goed mogelijk te informeren over de vorderingen die op medisch gebied ontwikkeld worden.

Wat is Frontale Fibroserende Alopecia

FFA behoort tot de categorie van Cicatriciële alopecia, een term die gebruikt wordt voor verschillende vormen van kaalheid waarbij littekenvorming ontstaat.

Een oplossing voor Frontale Fibroserende Alopecia

Doordat de vraag naar een manier om de haaruitval van de contouren te camoufleren, steeds vaker gesteld werd. Zijn wij aan de slag gegaan met een cosmetische oplossing.