Skip to main content

Veelgestelde vragen

Wij hebben de meest voorkomende vragen voor u op een rijtje gezet

In de informatie gesprekken die wij met onze klanten hebben, komen vaak dezelfde vragen terug waar veel mensen benieuwd of soms onzeker over zijn.

Daarom hebben wij de meest voorkomende vragen voor jij op een rijtje gezet.

Waarom vaak synthetisch haarwerk bij chemotherapie?

Onze klanten die een haarwerk dragen omdat zij chemotherapie ondergaan, willen niet opvallen. Maar ze willen er wél goed uitzien.

Daarnaast is het moeilijk in te schatten hoe de lichamelijke conditie tijdens deze periode is. Hoe minder werk aan uiterlijkheden, des te beter….. Gewoon weten dat je haar goed zit is in deze situatie erg prettig. Synthetisch haar is dan het meest makkelijk. Het is het minst warm, licht in gewicht, zit altijd goed in model en heeft het minste onderhoud nodig. Daarbij blijft het voor de periode dat je het nodig hebt, en dat is gemiddeld 9 maanden, prima in conditie en in model.

Natuurlijk leveren wij ook echte haren pruiken met diverse mogelijkheden. Onze ervaring leert dat veel klanten zich prima voelen met een synthetisch haarwerk. Al merken wij wel dat de keuze steeds vaker op echt haar valt. Dat is echt per persoon verschillend.

Kan een pruik irriteren?

Nee, een haarwerk geeft in principe geen jeuk of irritatie klachten. Het kan wel voorkomen dat de huid gevoeliger is door een bepaalde behandeling en evt. medicijnen. Daarom is het in onze ogen belangrijk om de hoofdhuid goed te verzorgen. Wij adviseren onze klanten producten van Mediceuticals te gebruiken. Deze producten zijn er op gericht om problemen met de hoofdhuid op te lossen en te voorkomen. Het draagcomfort van je pruik wordt alleen maar verbeterd als de hoofdhuid in een goede conditie is. Een goede reden om daar de hoofdhuid extra mee te verzorgen dus! Natuurlijk zijn deze producten in onze salon te koop.

Zit een pruik warm?

Een duidelijk antwoord op deze vraag is best moeilijk…..

De één begint al te puffen bij het idee alleen al om een haarwerk te dragen bij temperaturen van 25ºC en hoger en de andere klant heeft er totaal geen moeite mee. Het is dus ook weer heel persoonlijk.

Gelukkig hebben wij er wél een heel goede oplossing voor!

We verkopen in onze salon. de doekjes van Clim’hair. Deze leg je bij warm weer, vochtig op je hoofd en draagt je haarwerk daar overheen. Je hoofd blijft daardoor 4 tot 6 uur gekoeld. Bij heel koude temperaturen draag je dit doekje droog onder je haarwerk en zo wordt de lichaamstemperatuur vastgehouden en blijft je hoofd juist warm.

Blijft een pruik altijd goed zitten?

Ja, in principe wel. Al raden wij niet aan om met windkracht 9 vol in de wind te gaan lopen. Een haarwerk moet goed passen. Door een juiste pasvorm heeft het haarwerk ‘grip’ op het hoofd. Zeker als je geen of weinig haar meer hebt onder het haarwerk, zit deze meer comfortabel. We geven iedere klant een grote keus in verschillende haarwerken, die speciaal per klant worden besteld. Daardoor is heel goed te zien welke kleur, welk model het meest lijkt op het eigen haar en kapsel. Daarna gaan we heel precies kijken welk haarwerk het meest lekker zit. In ieder haarwerk zit een belijning die zorgt dat het een goede pasvorm geeft. Omdat niemand hetzelfde is, kan het zijn dat een hoofd een iets afwijkende vorm heeft.

Soms is het nodig een kleine aanpassing te maken, waardoor het draagcomfort wordt verbeterd. In dat soort situaties maken we het haarwerk op maat.

Een goed passende pruik is heel belangrijk. Daar moet je mee kunnen doen wat je wilt, sporten, wandelen, fietsen enz.

Mag ik mijn synthetische haarwerk föhnen of met warmte styleren?

Nee!!! Niets van wat je voor het eigen haar gebruikt, mag je in het haarwerk gebruiken. Ook geen föhn of Carmen set. Bij synthetisch haar kan dit door warmte verschroeien of smelten.

Producten die niet voor synthetisch haar geschikt zijn kunnen de vezel beïnvloeden en het pluizig of plakkerig maken. De siliconen en vluchtige stoffen die vaak in haarverzorging en stylingproducten zitten, zijn niet geschikt voor een synthetische vezel waar een pruik van gemaakt is. Bij de 1e aankoop van een haarwerk in onze salon ontvang je een onderhoudspakket. Hierin zitten producten waarmee je het haarwerk kan wassen, verzorgen en evt. kan stylen. Verder zit er een kop of standard bij, waarop je het haarwerk kan plaatsen als je deze niet draagt. Daardoor blijft ook de pasvorm van het binnenwerk goed.

Wat als straks mijn eigen haar weer begint te groeien?

Als het eigen haar weer begint te groeien (na behandeling van chemotherapie) is dat ook weer een spannende situatie…. Want wanneer zet je nu het haarwerk weer áf?!

Doordat het eigen haar ineens begint te groeien ontstaat er een soort vachtje wat een beetje lijkt te duwen tegen het haarwerk. Het draagcomfort verandert dan ook. Aan de ene kant heerlijk dat de pruik weer af kan, maar wat is nu een goed moment? Dat is écht voor iedereen verschillend. Jij bent de enige die dat moment bepaald. De één vindt 1,5 cm. eigen haarlengte genoeg en de ander wil eigenlijk meteen er een echt model in laten knippen…. Onze ervaring leert dat de meest klanten na 10 á 14 weken ná hun laatste chemo behandeling hun haarwerk afzetten. Het haar is anders van structuur, het krult vaak. Het haar heeft in ieder geval meer beweging als voor de behandeling en voelt wat steviger aan. Het is daardoor écht ander haar en ook de kleur is vaak wat grauwer. Nu verdwijnt dit wel na een aantal weken of maanden, maar meestal blijft het haar wel iets anders (vaak mooier) dan vóór de behandeling. Wij raden aan het haar een beetje te laten ‘bijwerken’ als je het haarwerk afzet. Het kan dan in model geknipt worden en rustig verder groeien. Het is prettig als ‘alle randjes en kantjes’ netjes zijn. In onze kapsalon hebben wij een aparte ruimte waar u in alle privacy gekleurd en geknipt kunt worden. Wel zo prettig bij het allereerste kappersbezoek na de chemotherapie behandeling.

Als je van deze ruimte gebruik van wilt maken, geef dit dan even aan bij het maken van de afspraak.

Wanneer mag ik mijn eigen haar weer kleuren?

Ondanks dat er veel tegenstrijdige verhalen zijn over het kleuren van het haar, kan dit ABSOLUUT geen kwaad. Doordat de huid vaak nog wel iets gevoelig is, doen wij een beschermende crème door de verf waardoor we overgevoeligheden van chemie zo goed als, voorkomen. Als het haar 1,5 á 2 cm is dan is het lang genoeg om de kleuren.

Kan ik mijn haar laten kleuren als ik een Cold-cap draag tijdens mijn behandeling met chemotherapie?

Nee…. Wij doen het niet.

Na verschillende ervaringen hebben wij besloten dat wij geen chemische behandelingen meer doen aan het haar als klanten een behandeling met chemotherapie ondergaan en daarbij een Cold-cap dragen. Door de koeling van de hoofdhuid wordt de doorbloeding van de hoofdhuid sterk vertraagd/ stil gelegd.

De stoffen die in de chemotherapie zitten komen op een later tijdstip toch in aanraking met de haarwortels. Daardoor wordt de structuur van het haar toch anders. Waardoor de chemie die in haarverf zit ineens een heel andere reactie kan geven dan normaal. Wij hebben daardoor geen enkele invloed op wat er met de haarkleur gaat gebeuren als wij hier haarverf op aanbrengen.

Kleuren kan gewoon weer na afloop van de chemotherapie. Wij raden aan om zo’n 8 tot 10 weken te wachten voordat het haar weer gekleurd word.

Kan ik alles doen met een haarwerk op mijn hoofd?

De gebruiksmogelijkheden van het haarwerk zijn heel divers. Als je haarwerk goed past en een goede bevestiging heeft dan kan bijna alles. Zelfs een flinke regenbui of windkracht kan dan worden getrotseerd. De meeste sporten hoeven ook geen belemmering te zijn en zelfs zwemmen is geen probleem, hoewel chloor en zeewater geen goed doen aan het haarwerk. Het zonnen kán een licht kleurverschil geven maar geeft geen problemen. Ook kunt je met haarwerk op slapen al zal dit wel extra slijtage tot gevolg hebben. Maar het belangrijkste is dat je normaal kan functioneren, of je nu thuis bent of op het werk, binnen of buiten, net als iedereen.

Het draagcomfort

Het draagcomfort van het haarwerk is heel belangrijk! Dit kan je positief beïnvloeden door goed voor de hoofdhuid te zorgen. In onze salon adviseren wij onze klanten met haarwerk altijd de producten van Mediceuticals te gebruiken. Een productlijn die gericht is op het oplossen en voorkomen van haar en hoofdhuidproblemen. Als je onder het haarwerk nog eigen haar hebt, is het belangrijk dit regelmatig te laten knippen. Té lang haar onder het haarwerk vermindert het draagcomfort drastisch.

Heb je toch nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op, we helpen je graag!