Skip to main content

Wat is Frontale Fibroserende Alopecia?

Onze zoektocht

Frontale Fibroserende Alopecia (FFA) behoort tot de categorie van Cicatriciële alopecia, een term die gebruikt wordt voor verschillende vormen van kaalheid waarbij littekenvorming ontstaat.

Deze aandoening, ook wel scarring alopecia genoemd, leidt tot littekenvorming in de huid en beschadigt de stamcellen van de hoofdhuid, wat meestal resulteert in onomkeerbare haaruitval.

Dit leidt tot kaalheid, afhankelijk van de hoeveelheid littekenweefsel dat zich heeft gevormd.

Veranderingen in huidstructuur

de huidstructuur maken het gemakkelijk om deze vorm van alopecia te identificeren. Littekenweefsel heeft een gladdere structuur en een andere kleur dan een normale huid.

Het is aan te raden om bij deze actieve vorm van haaruitval een dermatoloog te raadplegen om verdere schade te voorkomen, aangezien er momenteel geen medicijn of behandeling bekend is die deze vorm van haaruitval kan genezen.

Hoewel FFA vaker voorkomt bij vrouwen van 50 jaar en ouder, komt het ook bij steeds meer jongere vrouwen voor. Hoewel men tot voor kort aannam dat hormonale veranderingen, zoals die tijdens de menopauze, een mogelijke oorzaak konden zijn, wordt dat nu minder meegenomen in de diagnose door dermatologen.

Helaas is er nog weinig bekend over hoe en waarom deze vorm van haaruitval ontstaat en hoe deze te beperken of te genezen is. Het wordt momenteel beschouwd als een auto-immuunziekte.

Er zijn dermatologen die zich meer toeleggen op het ontstaan, diagnosticeren en vertragen/ stoppen van deze vorm van haaruitval en hoewel de behandeling vooral gericht is op het voorkomen van verdere schade, is het belangrijk om op tijd de juiste medische hulp te zoeken. Juist omdat er niet zo veel over bekend is, is het belangrijk kennis en data te verzamelen en te delen met artsen en huidspecialisten.

Wil je meer te weten komen over Frontale Fibroserende Alopecia? Neem dan gerust contact met ons op!