Skip to main content
HaarwerkenKapsalon

50 years of great hair! Tijd voor een feestje

50 years of great hair! Tijd voor een feestje

50 years of great hair

De behandeling met een cold cap oftewel hoofdhuid koeling bij chemotherapie is een ondersteunende behandeling om de haaruitval te voorkomen of tot een minimum te beperken.

Er stond een spectaculaire feestweek bij ons op het programma!

5 mei 2016 vierden wij namelijk het 50 jarig bestaan van onze kapsalon!!
Het is alweer meer dan 50 jaar geleden dat de eerste kapsalon van Ray zijn vader en mijn schoonvader, Henk van den Berg werd geopend op het Hilbersplein 17 onder de naam Salon Jeunesse. Na een tweetal verhuizingen en meerdere verbouwingen is de salon alweer 37 jaar, in ons huidige pand gevestigd op het Hilbersplein 27-29 als Ray van den Berg kappers & haarwerken.

Wij, Raymond (zoon van Henk) en ik, zijn vrouw Laura hebben hier de leiding over een team van 9 zeer ervaren haarstylisten en haarwerk(pruiken)specialisten. Raymond heeft de dagelijkse leiding over de kapsalon. Ik, (Laura) kapster met een medische achtergrond, heb de leiding over de haarwerk(pruiken)salon. Oprichter Henk (1946) heeft een jaar geleden z’n kam en schaar in de wilgen gehangen, en geniet van de mogelijkheid om als examinator jonge kappers te sturen naar goede resultaten tijdens hun eindexamens. En natuurlijk ook van zijn vrije tijd……

In de 50 jaar dat de salon bestaat, is er heel veel veranderd in “kappersland”, logisch omdat we te maken hebben met mode. Ook de wensen, mogelijkheden en verwachtingen zijn in de loop der jaren extreem veranderd. Máár, haar blijft groeien en mensen zullen zich altijd willen blijven onderscheiden met hun coupe, haardracht en style. Of je als consument nu modern, klassiek, trendy, man of vrouw bent. Iedereen kijkt dagelijks in de spiegel en gaat zelfverzekerder naar buiten als het haar en eventuele make-up naar hun zin is.
In de jaren ‘60 was het vooral de hoog de opgestoken watergolf kapsels die de trend waren, aangevuld of niet, met valse haarstukken. Eind jaren 60 kwam de permanent voorzichtig opzetten, waardoor de watergolf en föhnkapsels langer in model bleven. In die jaren was het heel normaal om wekelijks naar de kapper te gaan, aan de ene kant als luxe en gemak maar vooral omdat de materialen zoals föhn, shampoo, haarlak of gelspray waren niet of nauwelijks te koop waren. Iets wat nu ondenkbaar is wanneer je het assortiment en aanbod bij de salon of een drogist bekijkt.

Tot eind zeventiger jaren was er een duidelijk onderscheid tussen een herenkapsalon of damessalon, de gemengde kapsalon bestond niet, was ook ondenkbaar in die jaren. De echte herenkapper was technisch goed in het knippen en scheren, de dames kapper was ook opgeleid tot het permanenten en kleuren van het haar. Totdat de vrouwenemancipatie z’n intrede deed. De emancipatie eind jaren 70 zorgde voor de zogenaamde gemengde salons. Mannen wilde een permanent á la Robert Long, vrouwen wilde een korte, opgeknipte coupe. Grondlegger van de moderne vrouwen coupes was Vidal Sassoon uit London. Een kapper waar Henk in die tijd regelmatig was te vinden voor trainingen en workshops. Deze technieken werden bij heren én dames kapsels gebruikt, het begin van de gemengde salons werd daarmee een feit. Ook de salon van Henk van den Berg (Salon Jeunesse), die een echte dameskapper was, werd in die jaren getransformeerd tot gemengde kapsalon. Uiteindelijk is de salon in 1979 verhuisd naar Hilbersplein 29, waar veel meer ruimte was. Daar ging hij verder onder zijn eigen naam; Haarmode Henk van den Berg. Daar groeide de salon verder naar een salon met meerdere specialisaties. Hier werd gestart met een aparte afdeling voor pruiken, haarwerken, en make-up (visagie) en een diagnoseruimte voor het oplossen van haar en hoofdhuidproblemen.

In de tachtig en negentiger jaren werd de haarmode steeds belangrijker. Als kapper was het belangrijk om actief deel te nemen aan internationale trainingen en vak-wedstrijden om je te onderscheiden van andere salons. Ook de medewerksters van Henk van den Berg hebben menig trofee gewonnen.
Nu zie je meer kapperswedstrijden die doormiddel van eindresultaten per foto laten zien wie “de beste is…” zoals de Coiffure Award.
Door de jaren heen is de specialisatie haarwerken (pruiken), haarverlenging en haaraanvulling een steeds groter onderdeel geworden van de salon in z’n huidige vorm. In een aparte ruimte van de salon werden die mensen geholpen welke om diverse redenen te weinig, geen, fijn of te kort haar hebben. Mensen die bijvoorbeeld door chemotherapie (tijdelijk) hun haar verliezen weten de speciale afdeling van onze salon te vinden. We zijn dan ook blij met goed contact / samenwerking met diverse zorginstellingen, ziekenhuizen en alle Zorgverzekeraars. We hebben contracten met alle zorgverzekeraars in Nederland. Daardoor kunnen wij de declaraties voor onze klanten verzorgen. De vergoeding wordt direct verrekend bij het afleveren van het haarwerk.

Begin 2007 namen Ray en ik de kapsalon officieel over van Raymond z’n ouders. In 2009 is de naam van de salon veranderd, nu mocht de overname van de salon ook aan de buitenkant zichtbaar zijn, als Ray van den Berg Kappers & Haarwerken.
Eind 2012 stopte buurman Scharrelslagerij Jan van der Geest met z’n bedrijf. Een ideale situatie deed zich aan, om hier een geheel aparte en een nog meer gespecialiseerde haarwerksalon te starten, direct naast de kapsalon. Helemaal apart met een eigen entree en 100% privacy.
Bijzonder in de IJmond, uniek in Kennemerland.

Wat maakt Ray van den Berg Kappers, in het bijzonder Ray van den Berg Haarwerken zo uniek? Veel mensen hebben nog steeds problemen met hun haar. Te dun, te fijn, beginnende kaalheid, of verliezen in rap tempo, al dan niet tijdelijk, hun haar. Dit kan door gebruik van medicijnen, hormoonveranderingen of chemotherapie. Met de juiste begeleiding, advies, service en persoonlijke aandacht, is er voor iedereen die hier mee te maken krijgt, een passende oplossing. In de haarwerksalon zijn nu drie speciaal ingerichte paskamers waar onze klanten in alle rust advies kunnen krijgen. Het gebruik van een speciaal lichtconcept zorgt ervoor dat daglicht wordt nagebootst. Hierdoor is kleur van het uitgekozen haarwerk heel goed zichtbaar. De ruimtes zijn zo ingericht dat de partner, familie of vrienden mee kunnen kijken naar de juiste “haaroplossing”. Er wordt gewerkt met écht haar en met synthetisch haarwerk. Dit kan “op maat” gemaakt haarwerk, synthetisch of een echt haren haarwerk zijn, alles naar de wens en pasvorm van de klant.

Bij Ray van den Berg kappers gaat het, zeker de laatste jaren, niet alleen om de juiste coupe, bijpassende haarkleur en advies van onderhoud d.m.v. de juiste haarverzorging- producten. Nee, het gaat zeker ook om een stuk beleving, aandacht en advies. Bij iedere afspraak wordt er veel tijd ingepland om de wensen en mogelijkheden door te spreken. Uiteraard met een lekkere koffie, cappuccino , espresso, soepje of verfrissende Prosecco. Tijdens de behandeling genieten van een was massage met aansluitend advies voor thuis. Indien mogelijk zal de klant een passende make-up Touch-up krijgen om het resultaat compleet te maken.
Er wordt gewerkt met alleen de beste producten van Redken, Mediceuticals, Moroccanoil, Make-Up Studio en Great Lenghts.

Om ons jubileum groots te vieren hebben een week vol festiviteiten georganiseerd! Daar kijken we inmiddels met heel veel plezier en voldoening op terug! Dit heeft ons ook weer heel veel inspiratie gegeven om leuke activiteiten en verrassingen te organiseren in onze salon.

Kunnen we je ergens mee helpen?

“Ben jij door omstandigheden toe aan een heel of gedeeltelijk haarwerk? Dat is natuurlijk niet niks en wij kunnen dan ook heel goed begrijpen als je met allerlei vragen zit. Weet dat wij je graag op weg helpen, du neem gerust contact met ons op. We staan je graag te woord of nodigen je van harte uit in onze haarwerksalon.”

Laura van den BergEigenaar en haarwerkspecialist