Skip to main content
Cold cap

Haaruitval en hoofdhuidkoeling

Haaruitval en hoofdhuidkoeling

Haaruitval is een bijwerking van veel soorten chemotherapie

De behandeling met een cold cap oftewel hoofdhuid koeling bij chemotherapie is een ondersteunende behandeling om de haaruitval te voorkomen of tot een minimum te beperken.

Sommige patiënten nemen het zoals het is, terwijl anderen het echt heel erg vinden.

Voor hen is het verliezen van hun haar eigenlijk het allerergste wat ze kunnen bedenken tijdens de behandeling met chemotherapie.

Hoofdhuidkoeling kan haaruitval voorkomen of beperken. Bij hoofdhuidkoeling krijgt u een koude kap op het hoofd, voor, tijdens en na het chemotherapie-infuus. Door de hoofdhuid te koelen, wordt in de cellen die haar produceren de bloeddoorstroming vertraagd en daardoor wordt er minder bloed opgenomen die de medicatie bevat die zorgt dat het haar uitvalt.

Hierdoor is de kans op haaruitval kleiner.

Krijgt u chemotherapie? Dan heeft u vaak een keuze om tijdens chemotherapie wel of geen hoofdhuidkoeling te krijgen. Mensen beslissen op verschillende manieren, afhankelijk van wat ze belangrijk vinden.

Indien ernstige haaruitval optreedt kunt u er voor kiezen om deze te laten zien aan de buitenwereld, te camoufleren met een haarwerk of andere hoofdbedekking te dragen.

Als het maar even kan bieden ziekenhuizen deze behandeling aan om de bijwerking van bepaalde typen chemotherapie, te voorkomen of te beperken. Wij krijgen vaak de vraag in de salon of wij denken dat het ook écht werkt.

Mijn antwoord is daarop heel helder. Een behandeling als de hoofdhuidkoeling is een té kostbare behandeling om “zomaar” aan te bieden. Het resultaat moet wel over het algemeen goed zijn, anders zou dit niet in zoveel ziekenhuizen aangeboden worden.

Voor ons maakt het in de 1e instantie geen verschil of iemand kiest voor hoofhuidkoeling.

Wij kunnen de intake gewoon doen zoals we dat altijd doen. Ook de pasafspraak kan gewoon doorgaan. Dus ondanks dat de behandelend arts heeft aangegeven dat hoofhuidkoeling mogelijk is, is het uitzoeken van een haarwerk belangrijk om daar toch tijd en aandacht aan te besteden.

Want stel dat de koeling niet werkt, is het wel zo fijn als er een mooi, passend haarwerk klaar ligt.

Het enige verschil is dat wij het uitgezochte haarwerk ‘reserveren’ en het bij ons in de salon blijft totdat het haar alsnog uitvalt. Als wij na 6-7 weken nog niets gehoord hebben, dan nemen we telefonisch contact op om even te checken of je verwacht het haarwerk binnen korte termijn nodig te hebben. Als dit niet zo is, sturen wij het terug naar de leverancier, mocht het dan alsnog nodig zijn, kan het haarwerk binnen 24 tot 36 uur geleverd worden.

Wij kunnen door deze werkwijze altijd up-to-date haarwerken leveren. We hebben wel voorraad, maar door per klant een bestelling te laten komen, leveren we altijd haarwerken die met de nieuwste technieken gemaakt worden en in de meest modieuze kleurnuances samengesteld zijn.

De bestelgegevens bewaren we voor een langere periode, dus kunnen we het juiste model makkelijk doorgeven.

Belangrijk dus om ALTIJD je voor te laten lichten bij een haarwerksalon als je met chemotherapie behandeld wordt. Als later toch blijkt dat het haar uit gaat vallen en je nog niet voorbereid bent, maak je sneller keuzes die door ‘haast’ beïnvloed worden.

Ons uitgangspunt is altijd; Je moet jezelf herkennen in de spiegel. Door chemotherapie veranderd er zoveel aan je lijf. Des te belangrijker om vol vertrouwen deze periode door te komen en je uitstraling helemaal ‘eigen’ blijft.

Kunnen we je ergens mee helpen?

“Ben jij door omstandigheden toe aan een heel of gedeeltelijk haarwerk? Dat is natuurlijk niet niks en wij kunnen dan ook heel goed begrijpen als je met allerlei vragen zit. Weet dat wij je graag op weg helpen, du neem gerust contact met ons op. We staan je graag te woord of nodigen je van harte uit in onze haarwerksalon.”

Laura van den BergEigenaar en haarwerkspecialist