Skip to main content
Haaruitval

Wil ik wel een pruik?

Wil ik wel een pruik?

Een behandeling met chemo therapie?

Daardoor haaruitval en dan. Wil ik wel een pruik? Regelmatig komen klanten bij ons in de salon die nog maar net in het hele traject rond om chemo therapie zijn beland….. Voor veel van hen voelt het écht zo.

Een grote ‘roller coaster’, waarin je geen enkel gevoel van controle hebt.

Voor veel van hen voelt het écht zo. En dan komt het gesprek over de behandelmethode, het schema – hoe gaat het allemaal lopen. De medicatie – wat gaan we gebruiken om je beter te maken of om zoveel mogelijk uit te sluiten dat er nog ergens een kankercel verstopt zit en…. Wat voor een effect heeft dat op je lijf. Wat zijn de bijwerkingen die je kan verwachten? Als dan verteld wordt dat haaruitval één van die bijwerkingen is die voor komt bij de behandeling is dat voor de meeste mensen een angst die waarheid wordt.

Voor de één moet dat even bezinken, de ander rijdt dírect vanuit het ziekenhuis bij ons langs om informatie te krijgen en een afspraak te maken. Het schiet meteen door je hoofd, ik wordt (waarschijnlijk) kaal…. Wat wil ik??? Wil ik wel een pruik / haarwerk? Wil ik misschien gewoon een doekje of een pet? ……. Wat is er eigenlijk allemaal??? Voor velen is het een wondere wereld, waar je geen idee van hebt wat er allemaal mogelijk is.

Mijn grootste visie is dat mensen in zo’n intensieve periode zichzelf niet verliezen.

Zo kreeg ik 2 weken terug een klant binnen die héél sceptisch was, mij al vertelde, terwijl ze nog op de deurmat stond – met haar jas aan, dat ze nog hélemaal geen idee had of ze wel een pruik wilde! Ze stond letterlijk met haar hakken in het zand en het idee dat ze haar haar zou verliezen, stond eigenlijk symbool voor haar ziek zijn. Met een kop thee en een doos tissues binnen handbereik hebben we samen eerst eens besproken wat ze zou willen en vooral ook, wat ze niet zou willen. Ik heb alle informatie verzameld die ik nodig heb, om een mooi haarwerk te kunnen leveren. Waarbij centraal staat dat zo’n haarwerk vooral het gevoel moet geven, dat je jezelf niet verliest, maar juist jezelf herkent in de spiegel. Dat je je niet ziek voelt – qua uiterlijk – omdat er zo veel uiterlijke veranderingen plaatsvinden, waarop je geen enkele invloed hebt.

Ik heb voor deze dame een hele mooie serie haarwerken bestelt, van verschillende leveranciers, maar wel allemaal in hetzelfde korte donkere koppie als deze klant zelf had. Bij de pasafspraak was ze heel gespannen én nog steeds niet overtuigd of ze wel wilde kiezen voor een haarwerk. Totdat ze de eerste opzette en compleet volschoot van emotie….. Er was bijna geen verschil te zien met haar eigen haar en het haarwerk. De keuze was dus snel gemaakt…. Toch wel een haarwerk en ook zonder twijfel! Deze klant was zó bang, zichzelf te verliezen samen met haar haar. Maar nu kreeg ze ineens vertrouwen om de komende maanden door te komen, met alle uiterlijke veranderingen die nog gaan komen. Zij gaf aan, dat er zo’n enorme last van haar schouders viel, nu ze er helemaal als zichzelf uitzag!

En natuurlijk doet iedereen het op haar of zijn eigen manier. De ene persoon draagt het haarwerk elke dag en de hele dag. De ander doet dat alleen als ze deur uitmoeten of visite krijgen. En alles wat daar tussenin zit! Een haarwerk is een hulpmiddel wat je moet ondersteunen. Waarbij dat dus voor de ene persoon een automatisme is om het op te zetten en daarmee de dag door te gaan, voor de ander is het iets waar je iedere keer bij stil staat en het altijd een toevoeging is…. Dat maakt eigenlijk niet uit.

Ik vind het belangrijk dat onze klanten zich goed voelen als ze het haarwerk willen dragen. Het comfort moet goed zijn, het model goed geknipt / gestyled. En wij ondersteunen en adviseren daar graag bij.

Mijn grootste visie is dat mensen in zo’n intensieve periode – want dat is het nu eenmaal zo als je chemo therapie moet ondergaan – zichzelf niet verliezen, kunnen genieten van de kleine dingen, zichzelf herkennen in de spiegel. Dat wij daar als haarwerkspecialisten en visagisten een onderdeel van mogen zijn, om jezelf zo goed en zo mooi mogelijk te kunnen voelen, geeft voldoening maar vooral heel veel blije klanten én daar wordt ik natuurlijk ook heel blij van!

Kunnen we je ergens mee helpen?

“Ben jij door omstandigheden toe aan een heel of gedeeltelijk haarwerk? Dat is natuurlijk niet niks en wij kunnen dan ook heel goed begrijpen als je met allerlei vragen zit. Weet dat wij je graag op weg helpen, du neem gerust contact met ons op. We staan je graag te woord of nodigen je van harte uit in onze haarwerksalon.”

Laura van den BergEigenaar en haarwerkspecialist